Над 73% от гласувалите на референдума жителите на Обзор и шест съседни са подкрепили отделянето на курорта от Община Несебър. 

От упражнилите правото си на вот, с "Да" са отговорили 1193 души, а с "Не" - 404. В три от селата – Баня, Паницово и Козница, вотът е обратен – повечето гласували са против отделянето. Техните гласове обаче са малко и не влияят на резултата.   

Часове след като стана ясно, че допитването е валидно, то продължава да разделя жителите на Обзор. Пропадналата крайбрежна алея и счупеният колектор за отпадни води на града, минаващ отдолу, е първото, което и едните, и другите искат да бъде поправено.   

Въпреки високата избирателна активност на допитването – над 76%, и категоричния резултат от вота, образуването на нова община – с административен център Обзор, не може се случи веднага. Първо трябва да се изчака законовият срок за обжалване. След това решението ще вземе Министерският съвет.

Законът допуска и изключения – като това, че жителите в новата община са два пъти по-малко от необходимите 6000 души.  

„Областният управител има право да обжалва. Разбира се, ние първо ще проверим дали редовно е проведена самата процедура по референдум. Кметът на общината има право да обжалва, трима общински съветници от съответния общински съвет, както и инициативният комитет“, каза Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас.

От Община Несебър отказаха коментар с обяснението, че резултатът от допитването е категоричен.