При кражба в манастира в Поморие рецидивист е отмъкнал кутия с дарения. Престъплението е извършено в ранните часове на понеделник, съобщи полицията.

По данни на послушника в храма в сградата е проникнато чрез взлом през входната врата на т.нар. „Аязмо“ на манастира „Св. Георги“ и последващо счупване на кутия за дарения в същото помещение.

Откраднати са около 20 лева. Извършителят е установен и задържан. Той е 34-годишен криминално проявен и многократно осъждан за подобни кражби от църковни храмове и манастири помориец. Мъжът е с прекъсната присъда „лишаване от свобода“ от бургаския затвор за период от един месец.

Извършителят е направил пълни самопризнания, като доброволно върнал отнетата парична сума. Задържан е за срок до 24 часа.

Установено е и че помориецът е извършител и на опит за проникване в манастир „Св. Рождество Богородично“, разположен в местността „Аязмото“, осъществен около 29 ноември след полунощ.

Опитът е останал недовършен, тъй като се задействала СОТ алармата на манастира – въпреки това игуменката констатирала повреждане на заключващия механизъм на входната врата на храма и на две от охранителните камери, монтирани в района на църковната обител.

Общата стойност на нанесената щета е в размер на около 500 лв.