Обсъжда се увеличение на пенсиите от юли тази година с 21,6%. По план ръстът трябваше да е с 6,1%, като очакванията бяха все пак този процент да е малко по-висок, заради растящата инфлация. Голямата въпросителна обаче е COVID добавката от 60 лева, която отпада от юли. Идеята на управляващите е тя да стане постоянна част от пенсията.

Формално това ще стане с по-висок от заложения процент увеличение на пенсиите от юли.

Осъвременяването на пенсиите традиционно се прави през юли по установено правило. Този юли обаче то ще е различно, защото ще включва и COVID добавката от 60 лева. Тя просто ще се интегрира в пенсията, което означава, че реалното увеличение на парите на възрастните ще е доста по-малко от 21,6 на сто.

Димитринка Райкова получава минималната пенсия от 370 лева.

"Първо сметките, после лекарствата. Нищо, нищо не мога да си позволя, месо не мога да си взема", казва Димитринка.

Върху пенсията си, 74-годишната жена получава и временната COVID добавка от 60 лева. Така доходът й става общо 430 лева. За да се запази тази сума и в бъдеще, правителството обмисля добавката да стане постоянна част от пенсията.

"Едно увеличение от 1 юли с 21,6% , вкарва 60-те лева в пенсията, преодолява до голяма степен и инфлацията", заяви Георги Гьоков, министър на труда  и социалната политика.

Ако това предложение бъде гласувано, то сметката при Димитринка ще е следната.

Пенсията й от 370 лева ще стане почти 450 лева. Сега, с COVID добавката, тя получава 430 лева, т.е. - разликата е 20 лева. Или казано иначе - 21,6% ръст за Димитринка реално ще бъдат 5%.

Интегрирането на COVID добавката в пенсията е най-лесното решение, а не реформата, която беше обещана, казва бившият социален министър и депутат от ДПС Хасан Адемов. В коалиционното споразумение е заложено, че до края на юни трябва да е готов анализ на пенсионната система, от който да следват и промените.

"Дори и с тези 21,6% отново няма да бъде в ход мантрата на премиера и на финансовия министър, които казват, че по време на тяхното управление няма да има нито една пенсия под линията на бедност, очевидно е, че близо половина от пенсиите, въпреки това увеличение, ще бъдат под линията на бедност", каза Хасан Адемов, депутат от ДПС.

Управляващите дават заявка, че реформата всъщност ще се случи през октомври, когато се планира преизчисление на пенсиите. Как - засега е неясно. Синдикати и работодатели запазват мълчание, докато не видят официално предложенията.

От юли управляващите обмислят и увеличение на тавана на пенсиите. Сега той е 1500 лева, което ощетява около 34 хиляди пенсионери, които не получават реалните си пенсии, а такива, ограничени до този таван.
Предложението е той да се вдигне на 3400 лева, така ощетени ще са около 1000 души.

По информация на bTV, управляващите обсъждат и увеличение на вдовишките добавки, но от януари догодина. От тогава се обмисля и ръст на пенсиите на учителите, които не са се възползвали от ранно пенсиониране.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!