Българската национална телевизия и Асоциацията на европейските журналисти излязоха с позиция след безпочвените обвинения на лидера на НФСБ и зам.-председател на НС Валери Симеонов срещу директора на „Новини, актуални предавания и спорт“ Венелин Петков и водещия Антон Хекимян.

Повод за изказването на Симеонов бяха обвиненията на Цветомир Найденов, че bTV не е публикувала информацията, предоставена от него за Васил Божков.

БНТ посочва, че категорично осъжда използването на ефира на обществената медия за отправяне на недоказани обвинения от Валери Симеонов.

„Свободното слово и право на изразяване са основна ценност на демократичното общество и всяко посегателство срещу тях ще срещне съпротивата на журналистите от БНТ“, пишат от обществената медия.

От АЕЖ също изразяват несъгласие с атаката на зам.-председателя на НС срещу журналисти от bTV.

„Журналистите не могат да бъдат обвинявани в укривателство. Функция на журналистиката е да събира, проверява и оповестява проверена информация, която е от висок обществен интерес. Журналистите не могат да се използват за решаване на корпоративни спорове. Далеч от доказани са и днешните обвинения на Валери Симеонов, комуто е удобно да атакува журналисти, скрит зад властовата си позиция и депутатския имунитет“, посочват от АЕЖ.

bTV Media Group заявява, че застава твърдо зад своите служители и ще подкрепи всички правни мерки, които те биха предприели срещу депутата.