Прокуратурата във Велико Търново разследва смъртта на 2-годишно дете, починало в болницата в града, научи bTV.

То е било прието за лечение в детското отделение на 20 февруари и е изписано същия ден след подобрение.

През нощта състоянието му се е влошило и е било откарано в спешното отделение на болницата, където въпреки положените от лекарите усилия е издъхнало. 

Незабавно е започнато следствено дело за причиняване на смърт по непредпазливост. Назначени са експертизи.

По думите на майката на детето, Данка Ангелова, то не е било болно.

„Имаше разстройство и едно повръщане. Нищо повече. Нямаше заболяване, нищо“, разказа тя.

„Аз влизам вътре да го видя добре ли е, всичко на апарата беше добре. До 2:30 ч. беше добре, после стана и нищо, само едни линии на сърцето... не ѝ издържа сърцето на малката. Умориха ми го детето“, каза бащата. 

В късния следобед дойде и позицията на болницата МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”:

Дежурният лекар е назначил извършването на изследвания и скарификационни проби, веднага е започната терапия. След поставяне на венозните медикаменти пред медицинския персонал бащата и бабата на детето са отказали оставане в отделението и са напуснали детско отделение.

Няколко часа по-късно детето отново е докарано в Спешно отделение в изключително тежко състояние. Започнали са незабавно реанимационни действия, в които са се включили двама реаниматори, педиатри и неонатолог, продължили повече от три часа.

Детето е било интубирано, а лекарите са установили, че в дихателните му пътища има аспирирано стомашно съдържимо.

За съжаление усилията на лекарите не са дали резултат и детето е починало. Ръководството на болницата е сигнализирало Окръжна прокуратура - Велико Търново за случаяПод ръководството на Прокуратурата са извършени съдебномедицинска експертиза и аутопсия.