Разследват община Хасково за дискриминация. Кметството влезе в полезрението на специализираната комисия за това, че е нарушило основно човешко право, като е оставило без питейна вода цяло село.

От както съществува Маслиново, единствената питейна вода е от една чешма. Всеки ден близо 450-те жители на селото се редят на опашка с бидони.

Музафер е на 56 години. Всеки ден носи вода в дома си – лятото с количка, зимата с раница на гръб.

В къщата на жената няма баня. Няма дори чешма. Дворът ѝ е пълен с бидони, както и на половината село.

Водата влиза в къщите по система от тръби, свързана със 120-литрови бидони на покривите, които хората всеки ден пълнят на ръка.

Според Комисията за защита от дискриминация хората са лишени от основно човешко право.

„Това наистина е тревожно. У нас в 21 век да говорим, че определени хора нямат вода за физическо оцеляване”, коментира Баки Хюсеинов-зам.-предс. на КЗД.

През годините държава и община правят сондажи и довеждат водата до селото. Дори малка част от къщите са водоснабдени. Цялостен водопровод обаче така и не е изграден.

„Аз мисля,че това е задължение на община Хасково, но ние не можем сами, в рамките на нашия собствен бюджет, да осигурим такова финансиране”, обясни зам.-кметът на община Хасково Велин Балкански.

От кметството искат пари от Регионалното министерство и след като не ги получават, замразяват строителството, което разгневява хората от селото.

Ако се докаже, че липсата на вода е дискриминация, общината може да бъде глобена, а Мезафер ще остане без мечтата си – да пуска чешмата и да си мие ръцете и лицето.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!