Министерството на здравеопазването предостави на КПКОНПИ изискани документи във връзка със сигнал за оказан натиск от страна на бившия зам.-министър на здравеопазването Жени Начева спрямо бившия управител на „Бул Био-НЦЗПБ“.

Това съобщи зам.-здравният министър Димитър Петров.

Според бившия директор на държавното дружество „Бул Био“ през 2018 г. Жени Начева е упражнила натиск върху него да сключи договор с конкретна адвокатска кантора за съдействие по прекратяване на международен договор на стойност 350 000 евро, въпреки че към този момент дружеството има сключен договор с друго адвокатско дружество, чиято стойност е 40 хил. лв.

Сигнал за оказания натиск е подаден в КПКОНПИ, като председателят на комисията изиска от МЗ оригинали на документите по случая, като те му бяха предоставени.

Оригиналът на въпросния договор и регистърът на договорите в „Бул Био-НЦЗПБ“ обаче липсват, което означава, че никой в дружеството не е наясно дали в даден момент няма да се появят нови задължения към въпросната фирма.

Инспекторатът на Министерството на здравеопазването извърши проверка и за начина на закупуване на лични предпазни средства, респиратори и хидроксихлорохин през март – април 2020 г. Констатирано е, че същите са подготвяни еднолично от тогавашния зам.-министър Жени Начева, без залагане на минимални изисквания, на база постъпили оферти, които не са заведени в МЗ.

Не е провеждано съгласуване със съответните ресорни дирекции и с останалите заместник-министри. Проектите на докладни записки до Министерския съвет са подготвяни еднолично, след което тогавашният министър на здравеопазването ги е внасял в МС, а като следствие налице са правителствени решения.

Доставките по договорите са осъществени месеци след разписания срок, но неустойки няма. Всички тези действия на тогавашното ръководство на МЗ, както и издаването на фактури и извършването на авансови плащания, са се случвали в рамките на 1-2 дни.

„Става въпрос за конкретни договори по оферти на китайски фирми. Те са пристигали неясно как тук, веднага са внасяни в МС и веднага са сключвани договори. Даже не е ясно кой ги е писал. В тях няма никакви клаузи за неустойки, а доставките са дошли месеци, след като това е било уговорено“, обясни Димитър Петров.

„Не може китайски респиратори да са три пъти по-скъпи от фирмени европейски. Некачествените респиратори са стигнали до болниците и след това са правени допълнително разходи за окомплектоването им. 12 от болниците вероятно са отказали да ги ползват и затова са преразпределени другаде. Маските пък са били раздадени на болниците, а те не са били медицински, а за потребление от масовото население“, обясни още зам.-министърът.

За хидроксихлорохина той поясни, че е купуван в много голямо количество, въпреки че в този момент е имало дарения в „Бул Био“, които не са потърсени от министерството след това.

Докладът от тази проверка е изпратен до прокуратурата и МВР с предложение да се направи проверка дали има данни за извършено престъпление и дали са налице основания за започване на наказателно преследване.

Засега коментар от Жени Начева няма. От ГЕРБ заявиха, че изнесените твърдения са "поредната предизборна манипулация на щаба на президента Румен Радев в лицето на служебния кабинет".