След разследване на репортера на bTV Гергана Костова за узаконяване на незаконна сеч тази седмица беше уволнен директорът на ловното стопанство „Дикчан“ в родопското село Сатовча Пламен Поюков.

Докъде в йерархията стига схемата за незаконен добив на дървесина, в която участват държавни служители? Това е въпросът, който тя задава в „bTV Репортерите“ тази вечер.

Вижте откъс от филма:

Това, което показваме, е малък пример как функционира цялата система. В разследването става дума за злоупотреба за суми от около 5000 лв., но очевидно това се случва всеки ден, както там, така и на много други места. Самият факт, че има все повече такива разследвания, означава, че проблем има, коментира Костова в предаването „Тази събота“ по bTV.

Уволненият директор на ловното стопанство Пламен Поюков е бил на поста 11 години – по времето на много политически парти, т.е. не можем да го причислим към една или друга. Изводът е, че директорите по места работят с всички партии.

Съветите на експерти в областта са директорите на лесничействата да се избират, да бъдат мандатни. В момента те се назначават и това се случва предимно след съгласуване с депутати по места, с областни лидери и т.н., каза тя.

Ако няма мандатност, това води до въпроса докога един човек може да остане на поста си, независимо от резултатите, които дава. Моите наблюдения са, че когато някой сгреши и го хванат, в общи линии го преназначават, понякога дори на по-висок пост и едни – същи хора се въртят на различни постове в системата, коментира Костова.

В случая имаше ефект – един директор беше уволнен, но не съм сигурна, че след месец равновесието, постигнато там между фирми, политически структури и контролни органи, няма да бъде възстановено с друг човек, каза още тя.

Вижте целия разговор във видеото:

Гледайте филма „Сеч“ в „bTV Репортерите“ тази вечер след централната емисия новини.