Само на един адрес в Петрич са регистрирани 307 фирми за международни превози, показа проверка на bTV Новините.

Попитахме "Автомобилна администрация" как са взели лиценз за транспортна дейност в Европа, имат ли необходимите офис, финансова стабилност и технически контрол. Оттам отговориха, че срещу 58 от фирмите тече процедура по отнемане на лиценза.

За да превозва една българска фирма товари из Европа, законът изисква да имаш реален офис с информация от тахографи на камионите, експлоатационен център, периодични технически прегледи у нас. Също и да гарантираш финансова стабилност - с 9000 лева при първи регистриран камион и по 5000 за всеки следващ. Много фирми у нас обаче отговарят на условията само фиктивно, казват превозвачи.

"По документи те имат офис, експлоатационен център, гаражна площ, но в крайна сметка това е само на хартия”, казва Емил Николов, офис мениджър на Съюза на международните превозвачи.

Снимка: bTV

"Тези така наречени фирми „пощенски кутии” в транспортния бранш продължават да бъдат проблем. Те са и нелоялна конкуренция – предлагат услугите си на по-ниски цени, по-ниски осигуровки, плащане на горива. Нека НАП провери има ли изобщо някоя от тези фирми някакви разходи, отчетени по отношение на ползвани горива. Ако такава проверка бъде направена, аз съм сигурен, че ще излязат много интересни неща”, казва още Николов.

Само на един адрес в центъра на Петрич са регистрирани 307 фирми за международни товарни превози, сочи публичният регистър за лицензираните международни превозвачи на сайта на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”.

На адреса не откриваме управители на тези 307 фирми, нито технически компетентни лица. Виждаме два счетоводни офиса.

„Много фирми, които са в Търговския регистър, почти ги няма тук на адреса, но ви уверявам, че щом са лицензирани, те отговарят на изискванията. Ако вече не отговарят на изисквания, поема се процедура по отнемане на съответния лиценз”, обясни за bTV жена на адреса, представила се за счетоводител.

На два частни апартамента в панелен блок в Кюстендил пък са регистрирани общо около 50 фирми за превози, сочат регистрите.

На вратата на единия отваря жена, която казва, че е адвокат.

"Всички чужденци, които идват в България, ги настанявам на моя адрес, за да има кореспонденция, която да пристига при мен и аз съответно да предавам”, обясни тя.

На в въпрос дали апартаментът ѝ е офисът на фирмите превозвачи и знае ли като техен представител дали имат офис, жената затваря вратата.

След запитване към Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" нейният изпълнителен директор Бойко Рановски казва, че проблемът с така наречените фирми "пощенски кутии" не е от вчера.

"От тези 307 фирми на адреса в Петрич през годината сме правили множество проверки, а от тях има 58 фирми, които не са доказали финансова стабилност и за тях са започнали производства по отнемане на лицензите. Сега представители на тези фирми са или от счетоводна къща, или адвокати. И когато се стигне до налагане на административна санкция, се оказва, че те не са упълномощени за това нещо и това създава затруднения за вършене на административно-наказателната дейност на агенцията", казва Рановски.

Повечето от фирмите без работещ офис и реална дейност в страната ни са на чужди граждани, казват от агенцията.