Правителството одобри постановление, с което се отпускат 15 млн. лв. допълнително подпомагане на най-бедните за предстоящия отоплителен сезон.

Социално слаби и безработни ще получат еднократна помощ от 300 лв. заради поскъпването на живота.

Право на нея ще имат хора, които са кандидатствали за енергийни помощи, но надвишават прага за достъп с до 30 лв.

Документите на онези, които вече са кандидатствали и са получили отказ, ще бъдат автоматично обработени, съобщи социалният министър. А хората, които сега ще кандидатстват, трябва да го направят в следващите 2 седмици.

 Целта е парите да бъдат отпуснати преди 10 декември.

„Също така разширяваме кръга на лицата, които са с регистрация в Бюрата по труда по-малко от 6 месеца. Те могат да получат тази целева финансова подкрепа от 300 лв. еднократно през настоящия отоплителен сезон. На тази подкрепа ще имат право и всички лица с увреждания, над 50% загубена работоспособност, самотно живеещите възрастни хора, самотните родители с деца до тригодишна възраст и всички рискови групи, които попадаха в условията за получаване на месечна финансова помощ за отопление“, обясни социалният министър Гълъб Донев.

С инвалидната си пенсия Любка Игаренска се оказва, макар и с малко, над прага за енергийно подпомагане. И остава без помощи за отопление. Тази година въобще не е подавала документи - казали ѝ, че няма смисъл. За да може сега да се класира за помощта от 300 лв., доходите на възрастната жена не трябва да надвишават прага за енергийно подпомагане с повече от 30 лв.

Този път Любка Игаренска ще подаде документи. Пресмята, че 300 лв. са добре дошли за домакинството.

За помощта могат да кандидатстват и онези, които са останали без работа в последните 6 месеца. Очаква се допълнително да бъдат подпомогнати около 50 000 домакинства.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!