У нас Областният кризисен щаб за бежанците от войната заседава в Бургас. Той трябва да координира разселването на украинците от Южното Черноморие, което започва в следващите дни.

В заседанието участваха всички институции, които имат отношение към разселването – здравните власти, полицията, тъй като трябва да бъде подсигурено медицински обгрижване. Да бъдат осигурени транспортни коридори от „Слънчев бряг“, където има най-много украински бежанци, първо към Бургас, а след това и към вътрешността на страната.

За целта ще бъдат обособени няколко буферни зони – Морската гара, която все още работи като кризисен център. Вероятно през следващите часове ще бъде превърната в зона за временно изчакване на бежанците, които трябва да бъдат извозени в рамките на деня.

Ще има и две държавни бази, в които хората ще могат да пренощуват ден или два, докато бъде осигурен трансферът им с влак.

До края на деня продължава записването на хотелите, които искат да участват в програмата.

Мерките по разселването на украинските бежанци бяха обсъдени и в Комисията по туризъм.

„Мое лично убеждение и ще настоявам за това е украинските бежанци час по-скоро да бъдат интегрирани. Тоест да започнат работа някъде в българските компании, независимо дали ще е в сферата на туризма, или в някоя от другите сфери на българската промишленост. Така че те да започнат да живеят като всички останали българи“, каза министърът на туризма.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!