Политически сблъсък на няколко фронта и първа оставка от министрите на "Има такъв народ", които Слави Трифонов изтегли вчера.

Външният министър обвини премиера в тайни уговорки за заобикаляне на ветото за Северна Македония. Кирил Петков нарече това фалшива новина. В ефира на bTV Станислав Балабанов показа бележка, за която твърди, че е на Петков, според която ветото е първа стъпка, а условията ни към съседите - след това.

От кабинета първи си тръгна регионалният министър. Гроздан Караджов и "Продължаваме промяната" влязоха в престрелка с документи за милиарди за пътните фирми.

Караджов обвини в лъжа премиера Кирил Петков за твърдението му, че е искал нови 3,9 милиарда лева към бюджета, за да плати на фирми, замесени в разследваните инхаус договори за магистрали. И уточни, че кабинетът е бил "за" продължаването на строителството, а той само посочил, че сумата не достига.

В защита на думите си Караджов представи различни документи сред, които и стенограмата от последното заседание на Министерския съвет, където двамата с Петков си разменят остри реплики.

От „Продължаваме промяната“ също показаха документи, според които на 6 юни Караджов е изпратил искане до финансовия министър за увеличение на разходите за бюджета на регионалното министерство с малко над 3,9 млрд. лв.

В позиция до медиите от регионалното министерство заявиха, че парите са били по искане на депутатите с решение в парламента, а Караджов само предупреждавал за бъдеща "дупка" в бюджета.

Вътрешният министър също коментира скандала с парите за магистралите.

„Мога с голяма степен на убеденост да кажа, че по начин, по който се подготвя разходването на тези средства, не предвижда никакви гаранции, че няма да се повтори схемата и вместо пътища - лузкосни сгради, да се купуват имоти“, каза Бойко Рашков.

Според министър Даниел Лорер пък е възможно министри на Има такъв народ да останат в правителството. От „Има такъв народ“ са категорични - всичките им представители напускат кабинета, заедно със заместниците.

„Демократична България“ ще направи всичко възможно да върне мнозинството в парламента, заяви пред bTV министър Борислав Сандов.

Вицепремиерът на БСП Корнелия Нинова дори и с правителство на малцинството бюджетът трябва да мине.

Предстои подадените оставки да бъдат гласувани в парламента. Нови имена засега не се спрягат.