Прокуратурата ще разпита проф. Стив Ханке по твърденията му, че преди години е представил доказателства за корупция на президента Петър Стоянов. Това става ясно от съобщение на държавното обвинение, което се е самосезирало след интервюто с Ханке в предаването „120 минути“ на 16 февруари.

От пресинформацията се разбира, че за случая отпреди повече от 20 години може да бъде образувано досъдебно производство.

От Ханке ще бъде поискана цялата налична документация, за която споменава. Обяснения ще бъдат снети и от всички лица, посочени в интервюто с него, а именно Петър Стоянов и Иван Костов.

Снимка: БГНЕС

В ефира на bTV Ханке разказва как по време на среща с тогавашния президент Петър Стоянов е станало дума за корупционните проблеми в страната, като професорът е показал „документи, доказващи случаи на корупция“, които носел в куфарчето си.

„Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка“, казва икономистът в интервюто, което видяха зрителите на bTV.

По-късно самият Костов коментира случая по следния начин: „Питал е за различни сделки, но такъв разговор, в който той да ми се кара – никога не е имало. Никога не сме си повишавали тон. Не може да ми каже, че ме хванал в крачка, защото аз в приватизацията нито съм купувал, нито съм продавал“.

От прокуратурата обаче подчертават, че търсят Ханке с цел конкретизиране на изложените твърдения в интервюто, с оглед преценка за наличието на достатъчно данни за образуване на наказателно производство за корупционни престъпления.