Регионалната екоинспекция в Бургас проверява плажа в Ахтопол по сигналите за разорани и на практика унищожени пясъчни дюни.

Плажът на Ахтопол е част от „Натура 2000“, мястото попада в две защитени зони и е част от парк „Странджа“, повече от половината концесионна площ - близо 60 дка, са дюни.

Още през уикенда управителят на плажа призна, че е минал през част от тях с багера, за да постави дървена пътека, по която да се слиза до пясъка, въпреки че твърди, че не е ясно дали това действително са дюни, но дори и да е така, не смята, че е извършил нарушение, защото „почиствал достъпа до плажа“.

Проверяващите обясниха, че ще проверят с GPS разрушения участък, след което ще го съпоставят със специализираните карти на дюните, за да установят има ли разрушение.

“Всяко лято наказваме и пак това лято ще те накажем въпросния концесионер… Ако се установи, че има разрушаване на дюни, съответно ще бъде незабавно наложена глоба. Съгласно закона, тя е между 10 и 50 000 лв. Промените, които приехме миналата година, бяха именно заради това  - да се увеличат драстично глобите, за да може да имат и превантивен ефект", каза министърът на туризма в „Тази сутрин“.

Резултатите на проверката се очаква да станат ясно до края на деня.