Разочарован съм от напредъка на България в съдебната система и борбата с корупцията. Също ЕК каза тази седмица, че прогресът не е такъв, какъвто трябваше да бъде – това е леко разочароващо за мен, каза пред БНР посланикът на Холандия Карел ван Кестерен.

Според него уменията на страната ни да се пребори с престъпността и корупцията няма как да не се отрази на членството в Шенген.

„Холандия се съгласява, че България технически е готова да се присъедини към шенгенското пространство. Имаме предвид оборудването, персонала - всичко това е на място. Но постоянно повтаряме, че докато няма достатъчен напредък по отношение на механизма за сътрудничество и проверка, в борбата с корупцията, с лошите практики, тогава не можем да се съгласим, че България напълно отговаря на системата и може да я приложи – не е напълно готова. Първо трябва да има доверие”, посочи посланикът.

Карел ван Кестерен отчете, че има отлично сътрудничество между холандската полиция и прокуратура и българските партньори. В този смисъл той обясни обаче, че съществуват известни съмнения по отношение на възможна корупция или влияния. „Тук става въпрос за вътрешното движение най-вече”, подчерта той.

Посланикът изтъкна също, че е бил доста притеснен при назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. „Това не се случи, но въпреки това се чувствам малко неудобно, защото не е дадено обяснение защо беше назначен Пеевски, не знаем кой стои зад това”.

По думите му протестите у нас за израз на това как гражданското общество се изправя и подкрепя европейските ценности като отвореност, прозрачност, да няма задкулисие, да няма корупция. „Мисля, че политиците ще се вслушат в това. Хората трябва да започнат да разговарят помежду си и да намерят изход. Трябва да се започне диалог и да се постигне някакво съгласие”, подчерта дипломатът.

Относно включването на "Хизбула" в списъка на ЕС с терористични организации, Карел ван Кестерен коментира, че страната му подкрепя тази позиция още от 2004-2006 г. и това е породено от многото действия на групировката, а не конкретно от терористичния акт в Бургас.