Разбиха група за данъчни престъпления след арести в София, Видин и Монтана.

Тримата играчи в схемата регистрирали фирми, собственост на хора с нисък социален статус от Видин и Монтана, които срещу заплащане подписвали всякакви документи.

От името на тези фирми измамниците откривали банкови сметки и прехвърляли пари, за да симулират реална стопанска дейност.

Установените до момента щети за бюджета възлизат на 8 милиона лева.

В операцията са се включили служители на ГДБОП, ДАНС и НАП, съобщиха от пресцентъра на вътрешното министерство. Разследването е било под ръководството на Софийска градска прокуратура. Работата по случая в ГДБОП започнала още миналата година по сигнал от ДАНС.

Организаторите на схемата спестявали крупни плащания към държавата. Задържаните са с криминално минало. Списъкът с дейностите, с които са се занимавали досега е дълъг - счетоводни измами, разпространение на фалшива валута, кражби, подправяне на документи.

В рамките на операцията за 24 часа са задържани Е.П. на 36 години, К.П. на 31 години и С.И. на 56 години. Претърсени са 14 жилища и офиси, седем автомобила. Намерени са счетоводни, банкови и фирмени документи, пълномощни, печати, фискални устройства и компютри, свързани с дейността на групата.