Сред хората, които напуснаха столицата около Великден, със сигурност има заразени с COVID-19. Това показват анализите на Националния оперативен щаб. До 10 дни ще е ясно накъде ще тръгне кривата на заразата у нас. 

Според математическия модел на професор Николай Витанов от Националния оперативния щаб страната ни е на път да се размине с най-благоприятния сценарий. Той предвижда влизане в пика с около 40-50 доказано заразени на ден и задържане на това ниво.

Разнасянето на заразата извън София може да доведе до удвояване на случаите.

От това как здравните системи извън столицата ще понесат удара, зависи и дали извънредното положение ще се удължи.

Най-благоприятната прогноза на проф. Николай Витанов беше за пик по Великден, задържане на нивото на новозаболелите и след това намаление в ежедневните статистики. Големият въпрос е разминахме ли се с най-благоприятните прогнози.

„Все още не сме, но на път сме да се разминем“.

Причината - епидемията има помагачи - стотиците, които напуснаха София за великденските празници. 

„Това, което се очаква, е атака на епидемията в провинцията след около десетина дни, до две седмици и вече там е новата битка. Ако помагачите са успели добре да разнесат вируса по страната, като нищо може да тръгне нагоре. Ние влязохме в пика и пикът дойде, както беше предвидено. Въпросът е обаче как ще излезем сега от него“.

Здравните системи във Варненско и Бургаско до момента се справят добре, казват специалистите. Въпросът е как ще понесат предстоящия удар.

"Надявам се, че в провинцията здравната система ще удържи. Ако не удържи, тогава отиваме на съвсем неблагоприятния вариант може да се очаква удвояване - т.е. 40 може да ни се видят малко“.

Сред напусналите София със сигурност има заразени.

Готвят се планове как ще се излиза от извънредното положение, но трябва да се изчака ефектът от Великденската екскурзия.

„Ако последствията не са толкова големи, може и по-рано, обаче ако здравните системи там не издържат, може да се наложи удължаване на извънредното положение още“. 

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 6 672 330 262 3 229
Света 12 379 661 223 640 556 623 7 182 939
Заразени* Нови Починали
България 6 672 330 262
Света 12 379 661 223 640 556 623
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer