Разлив на петролни продукти край бургаския квартал "Долно езерово". На място има тежка техника, която трябва да се погрижи за почистването им. Има и гранули с чували, които попиват разлива.

Снимка: Десислава Генева

От регионалната инспекция по околна среда и води увериха, че засега няма опасност от екологична катастрофа, понеже разливът е малък и е локализиран.

Въпреки това в района на разлива екипът на bTV видя умрели риби.

Снимка: Десислава Генева

Снимка: Десислава Генева

Аварията е установена около 9.00 ч. тази сутрин, разливът е на нискооктанов бензин от тръбопровод.

„Локализиран е разливът, разбрали са го още на 15-тата минута и са сложили боновите заграждения, което предполага да не започне от канала да се излива в езерото.", разказва Тонка Атанасова, директор РИОСВ Бургас.

Разливът е в канала, който опасва езерото Вая, в него са разлети нефтопродуктите и в този момент точно три цистерни едновременно източват гориват. Поставени са бонови заграждения и чували с гранули, които абсорбират нефтопродуктите. Засега поражения има върху рибите в езерото. 

Шефът на управителния съвет на „Лукойл” обясни, че причината вероятно е пропуск от нефтопровода, който свързва завода с нефтения терминал.

Снимка: Десислава Генева

„Засега подозираме криминален пробив, който е 99% от всички подобни разливи”, добавиха от „Лукойл”.

Снимка: Десислава Генева

През 2015 г. в района бяха разлети 40 т гориво от опити за незаконен достъп до горивото на тръбопровода. Хората в близкия квартал се притесняват.

„Естествено , че ще се притеснявам, след като има разлив, обаче в нашия район вчера миришеше на оцет нещо, какъв беше не знам, не можах да разбера. На нас никой не ни дава информация дали има разлива и защо.", споделя Иван Иванов, жител на квартал "Долно Езерово"

"Те колкото са изтървали досега, езерото едно време беше пълно с нафта.", разказва Васил Костадинов.

Причината е нерегламентирано източване от тръбопровода. Собствениците на нефтопровода предполагат, че и тази аварията е причинена умишлено.