Разкриват се нови офиси за регистрация на безработни. Това съобщиха от министерството на труда и социалната политика. Целта е да се намалят опашките и създалото се напрежение във вече съществуващите бюра по труда.

Те ще бъдат разкрити временно – за периода на извънредното положение. Изнесените офиси ще работят с клиенти всеки делничен ден от 8:30 до 17 ч., а списъкът с адресите им може да намерите тук. При необходимост от разкриване на нови офиси, списъкът ще бъде своевременно допълван.

Както и всички бюра по труда, така и в изнесените – клиенти ще се приемат при засилени предпазни мерки.

От ведомството допълват, че за периода на извънредното положение нормативно определените срокове за осигурените лица, каквито са повечето останали без работа, спират да текат. Документите за регистрация в бюрото по труда и за получаване на обезщетения за безработица могат да бъдат подадени до 14 дни след отмяната на извънредното положение и ще се смятат за подадени в срок.

От Агенцията по заетостта напомнят, че вече регистрираните лица, които имат насрочени срещи с трудовия си посредник, не е необходимо да посещават офисите в периода на извънредно положение.

От социалното министерство призовават хората да ползват електронните  услуги на Агенцията по заетостта и най-вече възможностите за дистанционна регистрация в бюрото по труда и онлайн подаване на заявление за обезщетения за безработица.