6 млн. лв. е щетата за бюджета само за една година от разкритата мащабна схема за данъчни измами с луксозни автомобили, твърдят разследващите.

В престъпния бизнес са участвали редица фирми – част от тях с фиктивни собственици и подставени лица.

Специализираната операция е проведена миналия четвъртък. Става въпрос за мрежа от фирми, които се занимават с внасянето на луксозни автомобили и след това с продажбата им на българския пазар. Оборотът за последната година е около 30 млн. лв., като не са заплатили ДДС-то за тази сума и така са ощетили държавата с около 6 млн. лв.

Колите и товарните автомобили са от висок клас и са внесени от страни от Европейския съюз. Декларират ги като собственост на търговски дружества, осъществяващи привидна дейност.

Пътят до крайния купувач минава през няколко фирми. Така всеки, който купи автомобил, независимо дали като физическо лице или на лизинг, трябва да плати 20% ДДС.

Снимка: btvnovinite.bg

„Този данък се начислява от доставчика, който трябва да го внесе в бюджета. Но той не го внася, когато на свои ред го е платил на своя доставчик и така създава верига от фирма“, обяснява Чавдар Пастованов.

И така се стига до последната фирма във веригата. Но тази фирма няма служители и доходи и съответно НАП не може да събере нищо от тази сделка.
Немалка част от фирмите по веригата са кухи с фиктивни, социално слаби собственици и управители.

Снимка: btvnovinite.bg

Обиски е имало на 23 адреса в 6 града. Разследващите са поискали и информация от лизингова компания, през която е преминала продажбата на част от автомобилите.

Задържани и обвинени засега няма.