Разкриха престъпна група, която е извършвала финансови измами.

Специализираната прокуратура обвини и задържа за срок до 72 часа шест лица при акция в София и Монтана в петък.

При акцията са претърсени офиси и жилища в столицата. Иззети са множество документи, мобилни телефони и SIM карти, устройство за заглушаване на мобилни сигнали, както и луксозни автомобили - три мерцедеса и БМВ.

Двама от арестуваните по досъдебното производство са обвинени като лидери на групата, която е действала от 2017 г. и се е занимавала с пране на пари, заявиха от прокуратурата.

Пострадалите от схемата са десетки. Загубите на един от тях са за над един милион лева.

"На 26 март, в петък, Специализираната прокуратура, съвместно с ГДБОП осъществи действия по разследването по досъдебно производство, което касае група за извършване на финансови измами, група, чиято цел е пране на пари. Задържани са 6 лица – организаторите и основните движещи в организираната престъпна група“, заяви изпълняващият функциите ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова на брифинг. 

Членовете на групата се представяли за инвестиционни посредници в дружества, занимаващи се с инвестиции и търговия с ценни книжа на международни борси и въвеждали в заблуждение български граждани, че ако инвестират лични средства в покупка на акции в световно известни компании, може да реализират големи печалби.

С всеки потенциален клиент се сключвал индивидуален брокерски договор и се откривала индивидуална брокерска сметка.

Средствата се  превеждали на посочени от „брокерите“ банкови сметки, но те в действителност не са били инвестирани в ценни книжа, а били пренасочвани към сметки на други свързани дружества. Те не са имали лиценз за извършване на инвестиционна дейност.