Прокуратурата, МВР и НАП са разкрили мащабна схема за данъчни измами в размер на милиони левове с луксозни автомобили, научи bTV от свои източници.

Проведени са 23 претърсвания на различни адреси. Установени са още 7 адреса. 14 от претърсените адреси са на счетоводни кантори. Иззети са компютри и електронни подписи. Това е първата съвместна операция между прокуратурата, МВР и НАП от години.

„След като имахме съдебни разрешения, извършихме претърсвания в София, Костинброд, Ловеч, Троян и Варна. Иззети са множество доказателства – документи, компютри, черното счетоводство, тефтери, записки. 28 лица са били разпитани“, каза главният секретар на МВР Живко Коцев.

Групата се е занимавала с избягване на ДДС при внос на луксозни автомобили. Според разследващите схемата за злоупотреба с данъчен кредит е била мащабна.

Нерегламентираният оборот е бил около 30 млн. лева, върху който е трябвало да се плати ДДС, но това не е сторено. Щетата, нанесена на държавния бюджет, надхвърля 6 млн. лева.

За сега няма задържани и повдигнати обвинения. Информацията, която е събрана до този момент, тепърва ще се анализира и тогава прокуратурата ще прецени на кого и какви обвинения да повдигне.