Най-мащабните археологически проучвания от 30 години на древния град Мисионис край Търговище са в ход от близо две седмици и вече дават резултати. Според проф. Николай Овчаров крепостта е много перспективна по отношение на бъдещи находки и може да бъде определена като „Северен Перперикон“, затова проучването му е приоритетно тази година.

Снимка: btvnovinite.bg

Археолозите могат да се похвалят с над 130 артефакта и изследване на нови сгради в древното селище. Впечатление правят много оръжия, бижута, стъклени предмети и монети, а една от тях - сребърна от края на второто българско царство – е много добре запазена.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е монета, аспра на Цар Иван Шишман, последният български цар, виждаме от едната страна Шишман в монограм и цар от другата страна“, обяснява проф. Николай Овчаров, консултант на разкопките.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен разкопки предстои и мащабна консервация на откритото. Още в първите две седмици на тазгодишните проучвания е завършено разкриването на изключително интересната епископска резиденция.

Снимка: btvnovinite.bg

Учените вече показват в цялост не само нейните останки, но и още по-голяма част от процъфтяващия средновековен град, който е просъществувал до края на Втората българска държава, а тук е даден и сериозен отпор на завоевателите – османските турци.

Снимка: btvnovinite.bg

„Освен голямото количество стрели, бойни топки, просто остатъци от върхове на саби, върхове на копия, просто това са счупени неща, които са се случили в резултат на голямата битка с османските турци, тоест тук при нас последните защитници са дали голям отпор“, казва ръководителят на разкопките Стефан Иванов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!