До септември месец 2019 г. бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов е изхарчил 260 хил. лв. за медиен комфорт. Това обяви наследникът му Румен Томов.

По думите му сумата е подобна и за 2018 г. – 210 хил. лв. Томов посочи, че спира всички договори на Община Благоевград с медии и допълни, че в Отдел Култура разходите са били за космически суми.

„Много съжалявам, но аз нямам намерение да инвестирам такива пари за този медиен комфорт, който иска да пише нещо, да го пише, който иска да търси истини, да го прави, вие сте журналисти, имате карт бланш да работите. Ако усетите, че сме стъпили накриво, разследвате и публикувате“, заяви градоначалникът.

Кметът даде пример с новогодишния банкет на общинарите за 2018 г., който е струвал на данъкоплатците 45 хил. лв, а елхата и украсата на града за Коледа – 56 хил. лв. Томов каза още, че тази година сумата за празничната украса е 13 хил. лв., като парите за заря ще се дарят на дете с увреждания, след гласуване от Общинския съвет.

Няколко фестивала са имали предвиден един бюджет, а са „глътнали“ друг. Най-фрапиращи са данните с „Франкофоли”. По план е трябвало да се похарчат 550 хил. лв., но сумата е достигнала над 1,6 млн. лв.

Джаз фестивал е бил плануван да глътне от общинския бюджет 65 хил. лв, но са отчетени над 84 хил. лв. за него. За „Та-ра-ра-бумбия са били предвидени 100 хил. лв., но събитието е излязло почти двойно.