От „Има такъв народ“ са изпратили покани за консултации за сформиране на бъдещия кабинет до всички парламентарни сили с изключение на ГЕРБ. Първоначално са били проведени телефонни разговори с лидерите на парламентарните групи, а впоследствие са изпратени писма.

Тук от партията на Слави Трифонов са срещали трудност, защото се оказало, че домейните на парламентарно представените партии все още не са активни и са изпратили писма в хартиен вариант.

„В крайна сметка е необходимо да се видим с колегите от БСП и ДПС, за да се случи едно стабилно управление. Защото това ще бъде кабинет на малцинството, ако се случи с мандата на ИТН. Съвсем демократично е да ги запознаем с намеренията си за бъдещото управление“, обясни Филип Станев от ИТН.

ГЕРБ са на мнение, че докато в залата се спори остро – после всички ще отидат заедно на консултации.

„Това е първото смокиново листо, което ще трябва да скрие подкрепата на ДПС, която те ще дадат за вашето управление“, допълни Тома Биков.

„Демократична България“ вече постави условия. Ивайло Мирчев обясни, че от тяхната коалиция очакват по време на преговорите от ИТН да се съобразят с всички техни 12 искания. От БСП също са готови за разговори.

„Разговорите между парламентарните групи са необходими, дори задължителни, за да намерим най-верния път, така че да не оставим страната без стабилно управление“, обясни лидерът на левицата Корнелия Нинова и допълни, че ще се срещнат още в събота с представители на ИТН. 

По думите ѝ срещата ще бъде публична, след което акцентите ще бъдат обсъдени от Националния съвет на БСП, който ще вземе решение за последващи действия.

Пред bTV от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ заявиха, че приемат поканата. За тях на първо място е да се обсъди програмата на бъдещия кабинет и след това съставът му.

ДПС засега запазват мълчание. Утре предстоят консултации на политическите партии с президента Румен Радев.