Раздвижване се наблюдава на пазара на труда. Ръст от 55 на сто на обявите за работа за година, отчитат консултантски компании.

Най-много обяви има за работа в хотели и ресторанти - ръстът е 163% на годишна база. Търсенето на кадри е нараснало и в други сектори - двуцифрен ръст има в ИТ сектора, администрацията, здравеопазването, търговията.

Най-много свободни позиции има в големите градове. Предложенията за работа в столицата са близо половината от всички обяви. След това се нареждат Пловдив и Варна, в Бургас и Русе - са по-малко.

От седмица Николай Ленков е безработен. Загубил е работата си като шофьор и сега се надява да намери друга, като очаква заплата около 1700-1800 лева. Готов е да смени професията, ако заплащането е добро.

„Имам страст към готвенето, имам курс за готварство изкаран, тука гледам, че има за хлебари в общи линии ми харесва, ще сменя шофьорлъка с хлебарство“, споделя Николай.

Снимка: btvnovinite.bg

Раздвижването на пазара на труда дава шанс на хора като Николай. По традиция в началото на година пазарът на труда се съживява. Икономисти очакват и заплатите да растат.

„Доходите ще растат първо заради тази нужда от кадри, която забелязваме, и второ аз очаквам заради натиска на инфлацията много работещи да поискат по-високи доходи през 2022 г. Така че моите очаквания са за един такъв подобен на 2021 г. скок на доходите около 10%“, коментира икономистът Стоян Панчев.

Снимка: btvnovinite.bg

А компаниите все по-често предлагат на служителите работа от дома.

„Обявите за работа от вкъщи или от разстояние нарастват приблизително 15% от общия брой обяви. Наблюдаваме предлагане и на офис обзавеждане за вкъщи, бюро, офис стол, на които те могат да работят в по-удобна среда“, допълва Панчев.

Ако проблемите с COVID вируса продължат да отшумяват, експертите очакват, че пазарът на труда да продължи да се съживява.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!