Силен трафик има по границите в сезона на големите пътувания. Вместо допълнителни гишета по граничните пунктове, от днес раздават листовки за чуждите водачи.

В сезона на кошмарните задръствания МВР започна да раздава печатни материали на четири езика, в които са описани последните промени в Закона за движение по пътищата.

Така чужденците имат достатъчно време да се запознаят с глобите и санкциите при нарушения, докато чакат да влязат на българска територия.

Листовките не създават проблеми с трафика, защото ги получават хората, които влизат у нас, а повече автомобили има на гишетата, който обработват документите на излизащите от страната.

От "Граничната полиция" отбелязват, че през лятото броят на автомобилите преминаващи през „Калотина” нараства до 5 пъти спрямо зимните месеци заради сезона на ваканциите. Така на моменти се оформят опашки от чакащи коли.

По обед на "Калотина" повечето от чакащите коли са пълни с гастербайтери. Те пътуват на групи от по няколко автомобила заедно със семействата си основно от Турция към Холандия.

Казват, че на границата се въоръжават с търпение, защото знаят, че в сезона на ваканциите се налага да чакат.

По данни на Гранична полиция, при струпването на много автомобили преминаването на границата може да отнеме близо час.

От граничния пункт казват, че в най-натоварените дни отварят 3 допълнителни гишета, но това не винаги помага.

Най-натоварените дни по данни на Гранична полиция на пунктовете в страната са от четвъртък до неделя.

Статистиката показва, че средно на денонощие през „Калотина” и „Кулата” тогава преминават по 15 000 превозни средства, а на другия, по-натоварен пункт, „Капитан Андреево” около – 12 000.