Свлачище застрашава цяло село в Златаришкия Балкан. Село Кaлайджии буквално е разцепено. Проблемът с движението на земните пластове там е от години, а укрепването, което трябваше да е готово до края на миналата година, още се бави.

Хората, които живеят в непосредствена близост до проблемния участък, се страхуват за домовете си, защото през нощта земята се люлее.

Огромният ров е в резултат на свлачищни процеси, които са започнали още през 2018 г. Земята е нагъната и горната част на селото е на път да се измести с около 10-15 метра надолу.

Ася Гавазова е свидетел на случващото се от дълги години. Според нея свлачището ще скрие пътя и това ще прекъсне връзката ѝ с останалата част от селото, а животните ѝ няма да има откъде да минат, за да отидат на паша.

По ремонта вече работи втора фирма, защото първата си е тръгнала от обекта през декември и не се е върнала.

По думите на кметския наместник на селото Бисер Чинов работата е започнала два месеца преди Нова година, но дълго време е липсвала техника, което е довело до забавяне.

В момента втората фирма изпълнител работи по изграждането на първата подпорна стена, но жителите на Калайджии очакват отговори кога ремонтът ще приключи.

„Постоянно държим връзка както с фирмата изпълнител, така и с проектанта и техническия надзор. Нашият интерес и интересът на всички жители на селото е ремонтът да приключи възможно най-бързо. Изискали сме по официален ред представяне на актуализиран график за дейностите стъпка по стъпка”, добави Денчо Тодоров, зам.-кмет на община Златарицa.

Фирмата изпълнител не пожела да застане пред камерата на bTV, но увери, че до края на март ще приключи ремонтът само на първата подпорна стена.

Все още не се знае кога селото ще бъде обезопасено окончателно.