Разбиха организирана престъпна група за паралелен износ на лекарства. При спецакция на прокуратурата, ГДБОП и ДАНС са иззети медикаменти за милиони.

В хода на разследването са разпитани 20 души. За 24 часа са задържани 7 от тях, за които се счита, че са част от престъпната организация.

Проверявани са болници и аптеки на територията на София, Шумен, Сливница и Пловдив.

Снимка: МВР

По време на акцията са претърсени 60 адреса.

Медикаментите са изнасяни с фалшиви документи от болнични заведения, преопаковани и продавани в Западна Европа.

Снимка: МВР

Според разследващите става въпрос за скъпи, животоспасяващи лекарства за деца и онкоболни на стойност стотици милиони левове.

Стойността на актовете, които ще състави Изпълнителната агенция по лекарствата ще са на стойност вероятно над 500 хил. лв, съобщи ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев.

"Като цяло говорим за медикаменти, от които българските граждани имат нужда и в резултат на осъществената престъпна дейност, на българския пазар се усеща недостиг от тях. Част от лекарствата са били предмет на паралелен износ за страни от Европейския съюз, част – са предмет на нелегален внос и след препакетиране – отново обект на износ за ЕС.

Има данни, че медикаментите са били изваждани от определени болници и аптеки и с неистински документи, така че и този механизъм е предмет на разследването. Информацията е за много на брой болнични заведения и аптеки. Предстои в близките дни прокурорите и разследващите да уточнят веригата обвиняеми по досъдебното производство, като целта на съвместния екип е да достигне до оптимален брой участници в престъпната дейност".

„Станаха ясни моралните качества на хора, наричащи себе си лекари по простата причина, че тези лекарства няма как дастигнат до черния пазар, ако те не са извадени от болнични заведения и аптеки”, заяви началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Става въпрос за източване на НЗОК със стотици милиони левове, предназначени за лечението на българските граждани”, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Снимка: МВР

Целият обем лекарства открит при тази акция е предназначен за страни в Западна Европа. Нима смятате, че Италия, Германия, Холандия ще внесат лекартства, които не лекуват както се изисква, напротив, те търсят тези лекарства, които осигуряват качествено здравеопазване, допълни той.

Думите му идват след упреците, че налагането на мораториум върху нови лекарства в бюджета на Здравната каса застрашава лечението на тежкоболни пациенти.

Снимка: МВР

Основен мотив за активността ни е фактът, че за сектора продължава да се  осигуряват значителни средства без това да води до  съществено подобряване на услугите, както и множеството сигнали за недобри практики в редица болници – малки, по-големи, в търговски дружества, които снабдяват болничните заведения.

Убеден съм, че мнозинството български медици и снабдители ще застанат на страната на институциите в противодействието на тези недобри практики, заяви при откриването на пресконференцията министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Акцията срещу злоупотребите в здравеопазването продължава.