При спецакция на ГДБОП и прокуратурата са задържани шест лица в Софийска област. Повдигнати са им обвинения за участие в организирана престъпна група за изнудване чрез заплахи и нанасяне на телесни повреди на лица, забавили погасяването на задължения към кредитно дружество.

Интересен факт е, че групата е първата с подобна дейност, ръководена от жена. Всеки от участниците в престъпното сдружение е заемал определено ниво в йерархията и е изпълнявал строго определени функции.

При претърсвания на ползвани от тях адреси и автомобили са намерени и иззети мобилни телефони и SIM карти, списъци с имена, адреси и суми, бухалки, както и други доказателства.

Според държавното обвинение групата е била сформирана през януари 2019 г. и е събирала дългове на лицензиран кредитодател на територията на Софийска област.

Жертвите на изнудване са били предимно ниско образовани и малоимотни хора. Някои от тях били насилствено принуждавани да погасяват предсрочно кредитните си задължения в пълния им размер.

С постановления на наблюдаващ прокурор на шестимата обвинени е наложено задържане до 72 часа. Днес в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.