Две оранжерии с голямо количество марихуана са разбити при операция на ГДБОП и ГДНП. Първото нелегалното съоръжение се намира в село Равно поле, а второто в с. Томпсън близо до Своге. Има задържани.

Акцията е във връзка с голяма специализирана операция на полицията и прокуратурата, която стартира рано тази сутрин. Тя е по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев и тече на територията на цялата страна.

Двамата задържани вече са били осъждани за разпространение на дрога, като един от арестуваните е свързан с т.нар. "Люлинска група".

Aкция срещу разпространението на наркотици се провежда на територията на цялата страна.

"Тя започна в полунощ по мое указание и със заповед на главния секретар на МВР. Целта е противодействие на организираните престъпни групи по линия на наркотиците. Протича с много добре взаимодействие с прокуратурата. Срещу такъв тип престъпления трябва да сме абсолютно нетолерантни. Трябва да се действа категорично и ясно, а и двете институции имаме волята за това“, обясни вътрешният министър Иван Демерджиев.

„Към момента са задържани 56 лица, а над 3000 служители на полицията и жандармерията участват в операцията. Проверяват се над 150 търговски и частни обекта. Регистрирани са и криминално проявени лица и лица без провинения“, съобщи главният секретар на МВР Петър Тодоров.

„Операциите и акциите ще продължат, докато нивото на разпространение на наркотици в държавата рязко спадне“, допълни Демерджиев.