Расте напрежението между Технологичното училище "Електронни системи" към Техническия университет и просветното министерство.

Здравко Николов е сред управителите на най-големия изчислителен център в България. Със съдружници започват бизнеса през 2008 година, а след няколко години го продават на лидера в Европа. Той е и сред първите възпитаници на създаденото като експериментално училище към Техническия университет.

Казва, че училището дава на децата възможност за стажове, възможност бивши ученици, завършили електронни системи, които са имали голям успех да водят различни курсове и предмети.

Възпитаниците на Технологичното училище "Електронни системи" са над 2500, а в момента там учат 519 ученика.

Илиян Кордев от 12 клас е спечелил младежката награда на Българската асоциация по информационни технологии с IT проект за защита от хакерски атаки. Казва, че има доста предложения за работа, но мисли да създаде своя фирма.

Илиян се е подписал в петицията за промяна в закона, с която да се запази образователният модел на училището.

Страховете идват след като директорката получава покана от Регионалното управление по образованието да прекрати договора си с университета и да подпише с тях.

„Да ни приравнят с една хартийка към квартално училище – от супер специализирано, в неспециализирана професионална гимназия и твърдят, че нищо няма да се промени”, коментира проф. д-р Таня Василева, научен ръководител на ТУЕС.

Утре общественият съвет на училището е поканен на среща в министерството.

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че разпространената информация е най-малкото преувеличена.

Ако министерството не отстъпи, училищната общност обещава протести.