Все повече българи стават жертва на принудителен труд в чужбина след измама. От началото на месеца в София вече работи и специален кризисен център за пострадалите.

Трафикът на работници е на второ място у нас след сексуалната експлоатация. В последните три години производствата в прокуратурата за принудителен труд в чужбина растат.

Снимка: btvnovinite.bg

43 са сигналите за злоупотреба с работната ръка извън България през 2016 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Само за първите четири месеца на тази година жертвите са 14. Към тях трябва да добавим и поне още шестима наши сънародници, подмамени да берат боровинки в Швеция, но заставени да просят. 

Историята започва във врачанското село Баница с предложение от познат за изгодна работа в чужбина. Офертата била за бране на боровинки, като се плащат по 5 евро на касетка.

18-годишният Денис, двамата му братя, баща му и още двама мъже от селото заминават за Швеция. Но там работа почти няма, малкото заработено не се плаща, живее се в гето в гората. Решават да си тръгнат, но разбират, че са длъжници на работодателя си, също българин, и могат да се разплатят само с просия.

Мъжете успяват да избягат и да се свържат с посолството, за да се приберат. В гетото в Швеция по думите им има още поне десетина българи.

„Жертвите не осъзнават, че са обект на експлоатация, живеят със сляпа надежда, че нещо ще се оправи. Затова всяка година обръщаме внимание на признаците на трафика - човек, на когото са отнели личната карта или телефон, който не получава своето възнаграждение редовно, чиято свобода е ограничена от хората, които са го уредили, да може да осъзнае, че това е схема и да може да сигнализира необходимите институции”, коментира Камелия Димитрова от Националната комисия за борба с трафик на хора. 

Най-застрашени от експлоатацията в чужбина са мъжете между 20 и 40 години.