157 пешеходци са загубили живота си у нас през 2017 г. Броят на жертвите бележи ръст спрямо предишната година, когато е бил 118.

Общо 1801 души са били блъснати миналата година.

Същевременно ударените пешеходци в София намаляват на годишна база – през 2017 г. те са общо 419 на фона на 439 за предишната година. Загиналите в столицата са двама.

Голяма част от загиналите пешеходци миналата година са хора на възраст над 65 години, блъснати по села и малки населени места, отчете Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при автомобилни катастрофи. Причините, според него, са, че от една страна там няма тротоари, няма обезопасени места за пресичане, няма пешеходни пътеки. От друга страна тези хора са облечени в тъмни дрехи, движат се по уличното платно, със забавени реакции са.

Загиналите и ранени в столицата пешеходци са по-малко заради надигнатите пешеходни пътеки, обясни той.

Допълнително в София водачите се научиха да спират и да дават път на пешеходците, но, за съжаление, в страната това не е така, каза Тодоров.

Вижте повече във видеото:

В Благоевград след инцидента, при който студента беше блъсната и загина на пешеходна пътека, ситуацията на фаталното кръстовище е променена. Изградени са изкуствени неравности на улицата, подсилен бе цветът на зебрата, макар че вече избледнява. Забранено е и спирането на 30 м преди и след зебрата, а при неспазване се пишат актове.

Според студенти обаче и пешеходците трябва да внимават.

Вижте повече във видеото: