Увеличават се случаите на коклюш у нас. Данните са на центъра по заразни и паразитни болести. За първите два месеца на годината са установени 9 души с инфекцията. За сравнение, за цялата 2023 година общо болните са 20.

В регистрирания от Центъра брой проби не влизат тези от частните лаборатории. Те се докладват на здравните инспекции. Наша проверка показа, че до тази седмица - само в София случаите са 10, а за същия период на миналата година е нямало.

Изненадващо 9-годишният син на Росица Попова се оказва болен от коклюш.

„Не сме пътували в чужбина. То е с пълен имунизационен календар. Няма нещо, което да го е изложило на конкретен риск“, посочва тя.

Майката е спокойна - заради ваксината инфекцията протича сравнително леко. Личният лекар на детето разпознава случая.

„Това е едно ваксинопредотвратимо заболяване, което бяхме позабравили заради добрия обхват. През последните 10 години бележим един спад в обхвата, дължащ се най-вече на антиваксиналните настроения“, обясни д-р Деница Даскалова, общопрактикуващ лекар.

За първите 6 месеца на миналата година при новородените обхватът е 90 на сто. При реимунизациите намалява още. Заради нарастващите случаи д-р Даскалова препоръчва нова ваксина на семействата, които планират бебе.

Скок у нас се забелязва след Нова година.

„За миналата година около 11% бяха положителните. Тази година са 16%. Най-често са деца. Има и ваксинирани, и неваксинирани. Ваксинираните го изкарват много по-леко и с лека кашлица. При неваксинираните е опасно, защото са с тежки признаци“, обясни доц. Виктория Левтерова, завеждащ НРЛ „Молекулярна микробиология“ в НЦЗПБ.

Експертът съветва при неотминаваща кашлица да се помисли за тест.