Спад на кражбите на автомобили у нас, но ръст при изчезването на луксозни коли. Това показват данните на МВР. До декември миналата година в страната са откраднати 1386 автомобила, за същия период тази година те са с близо 300 по-малко.

Снимка: iStock

В столицата от началото на годината са отнети 585 коли, за сравнение - за същия период миналата година те са били около 10 процента повече - 649.

Снимка: iStock

При кражбите на луксозни коли се наблюдава ръст от 7 на сто. Досега тази година са изчезнали 140, а миналата 121.

Снимка: iStock

Какви методи използват автокрадците и как да предпазим возилото си?

Причината автокрадците да се насочват все по-често към новите и луксозни автомобили е, че кражбите им са значително по-лесни, казват разследващите.

„Технологията, с която се крадат такива модели автомобили, е по-съвременна, повечето всико е електроника и много лесно може да се приведе един такъв автомобил в движение", каза Христо Трендафилов, началник на сектор „Автокражби“ в СДВР – София.

Зимата е сезонът и на най-лесните и бързи кражби. Често и пред очите на собственика им, който е оставил колата с включен двигател за няколко минути.

Такива кражби стават пред закусвални, пред училища и пред детски градини, или докато автомобилът се почиства от сняг.

"Те са наблюдавани няколко дена преди това и са набелязани, че си оставят автомобилите не за първи път", допълни Христо Трендафилов.

Старите топкрадци вече са се издигнали в йерархията и се занимават с логистиката, а в занаята има нови и млади играчи, коментират криминалисти. Въпреки това от миналото са останали някои закономерности и неписани правила, посочват анализатори.

На въпроса дали застрахователните компании са фактор при кражбите на автомобили, Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията заяви:

„Смята се, че са. По-малко от преди, но пак прави впечатление, че на определени застрахователни компании не се крадат колите, или по-малко се крадат“.

Любопитна тенденция забелязват полицаите през последните месеци - коли, откраднати, за да бъде извършено престъпление с тях, вече не се палят, а се връщат на собственика им.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!