Ръст бележат фишинг измамите в интернет покрай кризата с COVID-19. За това предупредиха от Европейската комисия. Междувременно, български лекари създадоха приложение за разпознаване на симптомите на COVID-19.

Само за последните две седмици са регистрирани 6000 домейна, свързани с коронавируса.

Снимка: btvnovinite.bg

„Имайки един фалшив домейн имаме два вектора на атака. Първо изпращане на фишинг мейли. На първо място приканваме потребителите да свалят прикачен файл, който най- често е вирус. На второ място фишинг емайлите се използват и като реклама“, обяснява експертът Любомир Тулев.

В един от фалшивите имейли, които можем да получим има инструкции как да се предпазим от коронавирус. А отдолу е сложен дори фалшив подпис на световната здравната организация.

Снимка: btvnovinite.bg

В кризата се появяват и все повече мобилни приложения, които, въпреки че са свалени от официалните магазините на „Гугъл“ и „Епъл“, заключват личните ни файлове. А за да получим отново достъп до тях, трябва да платим откуп на хакерите.

„Това би могло да даде възможност хакерът дистанционно да управлява изцяло устройството. Да включва камера, да включва микрофон, това, което се случва около нас, да следи нашето движение, да записва всеки наш проведен разговор“, обяснява Тулев.

Междувременно лекари от Пирогов създадоха информационна платформа за COVID-19. Тя е насочена както към медици, така и към пациенти, които могат да проверят дали имат симптомите за коронавирус.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това приложение ви дава конкретна препоръка какво да направите- да останете вкъщи, да потърсите помощ, на какво ниво да бъде тази помощ. Защото в много случаи хукването към болницата не винаги  както в наша полза така и на пациентите“, казва проф. Мария Миланова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Целта в случая не е да бъде поставена диагноза. По-скоро целта е да бъдат отсети по- леките случаи, както и тези на грип и на тях да бъда дадена препоръка да си седят вкъщи и да не заразяват други“, разкрива д-р Иван-Асен Шишманов.

Ако от резултат разберем, че сме в риск, трябва веднага да се обадим на телефон 112.