В СДВР са извършени три проверки на събитията на протестите на 10 юли миналата година. На практика службата се е самопроверила. Това каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков на изслушването в парламента във връзка с шокиращите кадри, показващи полицейско насилие над протестиращи.

„Разчитали са, че тази камера срещу колоната няма да работи или ако работи, няма кой да подаде тази информация. Това е голямата грешка, която е направена. Камерата е работела и е заснела още в същия ден точно какво се случва. Записът е съхраняван в Националната служба за охрана и на 17 юли - една седмица след инцидента, е изискан от СДВР и е получен от НСО. Всичко е било известно още тогава. Този запис е бил в МВР в едно негово поделение и който е бил министър, трябва да каже крит ли e, или не“, обясни Рашков.

"Насилие очевидно е употребено и то непропорционално, защото някой се опитва да докаже, че полицаите са надхвърлили малко своите правомощия. Не, не е малко, а поведението им граничи с престъпление", заяви Бойко Рашков.

"На кадрите виждаме, че полицаите като брой надвишават тези, които лежат на земята. Един от младежите дори е загубил съзнание. Това е състояние временно опасно за живота, квалифицирано в Наказателния кодекс като средна телесна повреда. И ако това е вярно и е установено със съдебно-медицинска експертиза, къде е наказанието", попита служебният министър.

"Същевременно от самопроверката в СДВР са разпознали четирима полицаи. Единият е началник на отдел, който е наказан две години от правото на повишение. Друг на една година същото наказание, а останалите са порицани. Това е ефектът от дисциплинарната проверка и санкциите, които са избрали да им наложат. Единият от тях обаче очевидно се ползва от доверието на Иван Гешев и в началото на годината е преминал на работа в Бюрото по защита при главния прокурор", обясни още Бойко Рашков.

До вчера няма данни нито един от полицаите биячи да е привлечен към наказателна отговорност, допълни той. След като кадрите се появяват публично обаче, прокуратурата решава да се самосезира и обявява, че няколко полицаи са привлечени като обвиняеми.

„За това нещо до момента не съм информиран. Нямаме данни изобщо прокуратурата да е образувала наказателно производство срещу полицаите“, категоричен бе Рашков.

Прокуратурата дори прекратява преписката, защото не вижда в материалите, че има данни за престъпление. Прокурорът, който е направил това, вече е член на Европейската прокуратура.

„Дела срещу пострадалите обаче, колкото и парадоксално да звучи, има. Разбрах за едно, което продължава да е на производство и не е приключило вече повече година“, уточни служебният вътрешен министър.

Той изключи възможността министърът на вътрешните работи към онзи момент да не е знаел за тези кадри.

Извършени са проверки и на журналиста Димитър Кенаров и е опитано да се прикрият факти, каза още служебният вътрешен министър.

„МВР се е опитало всячески да попречи на нормалното протичане на гражданския процес, по който журналистът Кенаров е поискал обезщетение за причинените му травми“, информира Бойко Рашков.

По думите му не са установени всички участвали в побоя полицаи и заяви, че не са четирима, а „три пъти повече“. Той коментира още, че прокуратурата е останала повече от една година длъжник на българското общество. Мълчала е досега и е заблуждавала, че няма нищо, което да налага.

Бойко Рашков заяви, че са си поставили задача да проверят дали тогавашният министър на вътрешните работи е препратил материалите към СДВР и ако не, на какво основание.