„Огромно е желанието да се влезе във властта от някои, дори с цената на престъпление.“

Това каза вътрешният министър Бойко Рашков пред медиите от Международната конференция за трафика на хора.

Ние ще противодействаме на това, затова е служебното правителство и МВР като основен носител на тази отговорност ще си упражни правомощията по закон, добави той.

Вътрешният министър обяви, че при него постъпват сигнали.

"Има постъпили сигнали и при мен постъпват такива. Опитват се определени политически сили за пореден път да провеждат предизборна кампания с натиск към избиратели. Към представители на фирми с по-голям брой служители, дори се поставя под въпрос оставането на работа на някои служители. Има притискане на български граждани от известни етноси със същата цел, някой иска да управлява държавата, изкривявайки волята на хората“, каза още Рашков.

Той добави, че областни управители, и конкретно този на област Смолян, са се оплакали от голям натиск в различни населени места в хода на предизборната кампания.

"Вероятно тези процеси ще се задълбочат. Старанието, усилията и стремежът на някои да стимулират граждани да гласуват на основа не на волята им, а на друго, създава опасност резултатите от изборите да дадат възможност в законодателния орган да попаднат „избраници”, които не са получили достатъчен вот на избиратели, каза още Рашков.

В отговор на въпрос от bTV Рашков коментира отстранения директор на полицията в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев.

„Не ми е известно да са се появили различни интерпретации за Пловдив, каза Рашков.

Той направи паралел, че отстраненият Йордан Рогачев е излязъл в отпуск по бащинство подобно на шефовете на специалните служби, които се оказаха в неплатен отпуск след встъпването в длъжност на служебното правителство.  

„Сега е излязъл в отпуск по майчинство до есента. Поради наличието на изискуемите от закона основания и факти по отношение на него е започнато дисциплинарно производство, как ще приключи – може да каже само разследващият екип. Временно на негово място е назначен друг началник. Дирекцията в Пловдив в момента работи нормално и без да бъде ръководена от излезлия в майчинство“, допълни Бойко Рашков.

Той припомни операцията срещу корумпираните полицаи от пловдивското 3 РУП и заяви: „Поради факта, че не знае какво се случва в поделенията на полицията, явно не му е там мястото“.

Рогачев от своя страна заяви, че не се възползва от отпуската за отглеждане на дете, за да се укрива. Уточни, че бил наложителен заради здравословен проблем в семейството.

Бившият полицейски шеф коментира и акцията на полицията в Трето РУП в Пловдив, като каза, че цялата информация, която е имал, е предадена на съответните органи.