Медиите у нас започнаха да се изживяват като първа власт, не като четвърта. Затова аз самият се изолирам от тях – защото ме плашат. И няма как това да не е така, при положение, че 90% се концентрираха в ръцете на един човек. Ние говорим за монопол в енергетиката, но никой не казва, че свободата на словото е заплашено, защото един човек има монопол над нея.

Такова тълкуване на ситуацията с медийния пазар в България даде пред bTV бившият културен министър Вежди Рашидов, провокиран от въпрос за изтекъл в някои медии запис на негов личен разговор, в който той говори нецензурно и се възмущава от опасността от монополи в страната.

„Те (монополните медии) станаха килъри, те започнаха да стрелят – по неудобните. Тук става въпрос за едно СРС и ако имаше закон, аз щях да ги осъдя – видяхте как Мърдок закри най-тиражирания си вестник заради подслушване”, коментира Рашидов.

И допълни, че той знае кой е дал идеология за закупуване на всички медии. „Е, няма да ви го кажа сега кой е, когато трябва, ще ви го кажа. Знам къде започна този план и как се осъществи в рамките на 8 години. Аз съм възрастен човек, моята биография не почва откакто е роден Делян Пеевски. Недейте да гадаете, нещата стават на една маса, там където много пари се въртят”, заяви още ексминистърът от кабинета „Борисов”.

Той се обяви за бъдещ радетел за закон за медиите – „не може само те да имат права, трябва и аз да имам права. Не съм момченце, създадено миналата година и то от крадени пари. Когато аз съм бил млад, красив, прав, здрав, Пеевски още не е бил роден”.