Павлина Захова и Димитър Петров са част от групата пътешественици, която създава книга за визитата си в Иран.  „От Иран до конец" разказва за странстването им из страната, в която е обичай да изчакаш три покани преди да приемеш предложение, където  няма правилник за движение по пътя и има един двигател, хванат със свински опашки.

Снимка: btvnovinite.bg

„Очаквах военните действия, които се водят в региона, ще бъдат усетени там. А всъщност държавата е много спокойна, не сме имали проблеми с полиция или армия, дори не сме ги виждали”, споделя впечатленията си Димитър.

Снимка: btvnovinite.bg

Павлина допълва за обичая на трите покани. „За всяко нещо трябва да изчаках да те поканят три пъти – да вечеряш, да отидеш някъде. За да си сигурен, че са искрени в поканата си, защото често те импулсивно те канят и после осъзнават, че може и да не им е удобно. Затова е учтиво да се изчака”. По думите й хората там водят своя живот в своята нормалност, а битът им не се различава особено от българския. Според пътешествениците  иранската култура ни е по-близка отколкото европейската.

Снимка: btvnovinite.bg

Силно впечатление им е направило не само гостоприемството, но липсата на фиксирани цени по пазарите и фактът, че е по-опасно да те хванат да пиеш алкохол, отколкото да употребяваш наркотици.