Все още ли се продават балони с райски газ у нас? Проверка на предаването „Преди обед“ показва вратичка, през която на практика всеки може да си купи райски газ, въпреки мерките на държавата и промяната в закона.

Как може да стане това - репортаж на Светлозара Лазарова в рубриката „Аз, потребителят“.

Потегляме на проверка със здравни инспектори и по храните, данъчни и полицаи. В първия магазин балони не се продават. Отиваме във втори. Там не продават балони с райски газ, но има флакони с веществото.

Флакони с райски газ намерихме в три от петте проверени магазина за алкохол и цигари.

„В качеството си на добавка в храните продажбата на диазотен оксид подлежи на контрол от БАБХ.  Продажбата на диазотен оксид (райски газ) и пълнители за него, включително и онлайн е забранено единствено на лица под 18 години. Промени в Наредбата, където да се казва, че продажбата, не само употребата е забранена, би могло да се инициират от страна на БАБХ“, посочват от Министерството на здравеопазването.

Поръчваме си райски газ по телефона от обява в интернет. Чакаме доставката пред заведение в столицата. Балоните пристигат за 50 минути. В нито един момент продавачът не ни попита имаме ли нужните 18 години.