Районният съд освободи от ареста скандалния общински съветник Лазар Влайков
и му наложи по-леката мярка – домашен арест.

Мотивите са, че той е с чисто съдебно минало, не е криминално проявен, няма връзки с криминално проявени, няма опасност да се укрие, а също така и да въздейства на свидетелите по започналото разследване срещу него.

Вчера Влайков беше арестуван и обвинен за трагедията във Виноградец, когато по време на детско тържество с неговия пистолет беше застрелян човек при все още неизяснени обстоятелства.

В съдебната зала станаха ясни и факти около разследването, при което беше убит 47-годишния ресторантьор.

Доста противоречиви показания са дали всичките 13 свидетели във въпросната фатална вечер.

Според едни Лазар Влайков е произвел фаталния изстрел, убил Наско Тонкев. Според други детето е стреляло.

Днес за първи път стана ясно, че пред разследващите 6-годишният Юри е казал, че той е стрелял, а оръжието му дал Лазар Влайков – нещо, което защитата оборва.

Чакат се експертизите, които ще покажат това така ли е.

По думите на прокурора Васил Малинов, детето разказало, че пистолетът му е предоставил човек с кожено яке, а според двама свидетели единствено Лазар Влайков е бил с кожено яке. Има обаче противоречия в показанията на детето как точно е станало и къде е бил.

Според адвоката на Влайков Елвира Панкова пистолетът е бил в колата и той го е внесъл в заведението, той като отвън се е стреляло, за да не му разбие някой колата.

„Пистолетът, мога категорично да ви кажа, и няма данни по делото, че Лазар Влайков е дал пистолета на Юри. Няма такива данни”, твърди адвокатът му.

Районният прокурор на Пазарджик, чието съдействие се твърди, че е търсил Лазар Влаков, отрече пред bTV това да се е случвало.

Телефонните разпечатки от вчера са показали, че двамата не са комуникирали, но по телефона. Проверява се дали не са се свързали по интернет или с есемеси.

По случая се очакват 5 ключови експертизи. Те ще дадат и най-важния отговор кой е произвел фаталния изстрел, убил 47-годишния ресторантьор – дали 6-годишният Юри, както твърдят близките на Влайков или самият общински съветник, както твърдят близките на починалия мъж.

В съда стана ясно още, че срещу Лазар Влайков има шест досъдебни производства за кражби и нанасяне на телесна повреда. Всички те са прекратени.

Девет години преди да се стигне до убийството във Виноградец, Лазар Влайков влиза в конфликт със сина на своя колежка – общинска съветничка. Дора Пачева разказа, че синът й е бил пребит.

Името на Влайков нашумя и преди пет години, когато намушка с нож случаен гражданин след пътен инцидент. Делото обаче било прекратено, защото липсвала жалба от страна на пострадалия мъж.

Хората във Виноградец все още се страхуват от силните на деня и само се надяват, че големият шум около малкото село, ще донесе справедливост.