„Няма да се стигне до режим на тока, в България има огромно свръхпроизводство на електроенергия”, заяви във Варна премиерът Марин Райков.

В момента частично се намалява производството от АЕЦ „Козлодуй” и това ще позволи да бъдат източени язовирите и да бъде въведена по-евтина енергия в микса. Райков заяви още, че няма основание за апокалиптични притеснения.

„Започнала е една безмилостна проверка на цялостната верига на ценообразуване в енергетиката, чийто резултати обаче ще отнемат известно време”, каза той.

Няма никакви основания токът за бита да поскъпне от лятото, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

Той възрази на прогнозите на енергийни експерти, че заради ограниченията в енергетиката, сега производителите по веригата трупали нови извънредни загуби и за да се компенсират, цените за бита и индустрията ще трябва да се увеличат.

Премиерът гарантира още, че парите, които са прехвърлени в социалната дейност, са пари, които ще бъдат релокирани за следващата година. Така Райков отговори на въпрос дали няма да спрат инфраструктурни проекти след прехвърляне на част от средствата в социалната сфера.

Той посочи, че проекти няма да се спират, а дори напротив – сегашното правителство продължава да се придържа към развитие на проектите, които вече са инициирани.