Колкото по-умни и успешни сме, толкова по нещастни сме всъщност. Успехът в кариерата не значи непременно щастие. На това ни учи професор Радж Рагунатан, който зарязва преподавателската кариера  в престижен университет по бизнес и маркетинг, за да води семинари по щастие.

Професор Рагунатан ще бъде в България на 15 май, а до тогава в аванс – как да открием щастието?

Радж Рагунатан е професор по маркетинг в Тексас. Води лекции по „потребителско поведение” и „нагласи на клиента”, когато започва да се чуди дали неговите курсове помагат на студентите да водят щастлив и пълноценен живот. През годините осъзнава, че между успехът и щастието няма знак за равенство и започва да изследва причините.

„Просто защото преподавам за щастието, не означава че винаги съм щастлив. Много хора дори смятат, че причината да започна да водя тези лекции е, че съм бил нещастен и искам да направя нещо по въпроса. Това не е вярно, чувствах се чудесно. Но това е процес, трябва да се работи върху него. Не става така – „срещаш щастието един ден и край! Щастлив си завинаги”, казва Рагунатан.

Според него успелите хора имат 7 основни грехове, с които убиват радостта от живота.

„Първото нещо е подценяването. Това е, когато имаш точна идея какво трябва да правиш, за да бъдеш щастлив, но в същото време не го правиш. Ще ви дам пример. Вашата жена или съпруг казва „Нека да отидем в този ресторант, аз наистина много искам да отида там”, но вие знаете, че той не е хубав и сте избрали друго място. И все пак накрая склонявате  и казвате „ОК, ще отидем там където ти искаш”. Това място, което партньорът ви е избрал се оказва наистина ужасно. Как ще постъпите в тази ситуация? Ще му кажете „Видя ли? Казах ти, че е лош и наистина е такъв” или ще кажете „ОК, това не променя нещата, нека си изкараме хубаво”. Много от хората ще се съгласят, че просто трябва да замълчат и да се насладят на времето си заедно, но не го правят и държат да се изтъкнат като кажат „Видя, ли? Казах ти, че беше лоша идея”. По този начин изпускаме щастието. Второто нещо е стремежът към превъзходство. Да искаш да си най-богатият, най-бързият, винаги да си прав, да си победител на всяка цена, да поставяш хората по ниско от теб, за да издигаш себе си”, казва Рагунатан.

Каквото и да ви се случва вие няма да бъдете щастливи, ако имате отчаяна потребност от любов, желание за свръхконтрол върху хора и ситуации и недоверие към всички, които ви заобикалят. Това са останалите така наречени грехове, които пречат на успелите хора да бъдат истински щастливи. Намерихте ли себе си някъде в тези редове? Ако е така пригответе се, защото дори успехът ви ще се окаже преходен.

„Щастливите хора се развиват, те са по-дисциплинирани в работата, по-здрави са и живеят по-дълго. Щастливите хора са по-креативни, по-конкретни и са по-добри във взимането на решения. Всъщност закономерността е точно обратната – не успехът води до щастие, а щастието води до успех”, категоричен е той.

Абсолютното щастие обаче не трябва да бъде самоцел. Често умерената му липса дори води до лични успехи за нас.

„Всъщност тъжните моменти или разочарованието могат да бъдат крачка към креативна идея, например за създаването на любовна песен или хубав текст, но това обикновено се случва, когато вече сте преминали през някаква криза. Много често, веднага след този период на несигурност и отчаяние, вие започвате отново да се отваряте към света. Тогава се случва и креативността. Много от проучванията сочат, че мозъкът работи в пъти по-добре, когато е щастлив”, посочва Рагунатан.