Две са подадените до момента оставки на министри от „Има такъв народ“. Днес своята подаде спортният министър Радостин Василев и двамата му заместници. Новината за оставката провокира оркестър, който символично изпрати Василев пред сградата на министерството. Засега не знаем кой му е осигурил това изпращане.

Вчера първи напусна регионалният министър Гроздан Караджов. Какво се случва с оставката на енергийния министър Александър Николов засега е под въпрос. Той беше в командировка и днес трябва да се е прибрал в страната, но от пресцентъра на енергийното ведомство коментираха, че не знаят кога ще направи своя ход. 

До момента официално оставка не е подала и министърът на външните работи Теодора Ганчовска. Тя е в Солун, начело на българската делегация на среща на външните министри от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. По-късно на същия форум се очаква да се включи и премиерът Кирил Петков.

Конституцията не предвижда конкретен срок за подаване на оставки след обявяването им, нито за предлагане на заместници. Тук важи правилото на "разумния срок" – от седмица до 10 дни, казва бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. И все пак забавянето не е от полза. 

„Виждате, че част от тях буквално напускат Министерския съвет. Ако се проточи много дълго периодът на подадена, но неприета от парламента оставка, тези министри могат да не подписват никакъв документ в съответното ведомство. Могат да не подпишат и заплатите на служителите в министерството“, каза проф. Пламен Киров – преподавател по конституционно право и бивш конституционен съдия.

Пред "24 часа" началникът на Кабинета на премиера Лена Бориславова обяви, че смените на министрите няма да се форсират, за да може да минат през парламента важни законови промени като актуализацията на бюджета.

Вече подалият оставка Гроздан Караджов се надява напускането му да бъде гласувано "час по-скоро".

„Необяснимо е това забавяне. Смятам, че по-скоро трябва да се внесат в парламента. Конституцията повелява да работя, докато друг човек не бъде избран на моето място“, заяви Гроздан Караджов, министър на регионалното развитие в оставка.

Спортният министър, който последва регионалният, също чака да гласуват оставката му, за да се върне като депутат в Народното събрание.

Екоминистърът Борислав Сандов все още гледа като на партньори на колегите си от ИТН. А въпросите около оставките стават все повече - не само кога ще бъдат подадени, но и кога ще бъдат приети.

Засега не е ясно как 4-те свободни министерски кресла ще се разпределят между вече трите партии в коалицията.