Няма опасност за здравето и живота на населението и на служителите на МВР, които са били в близост до задържаните радиоактивни пластини край Пловдив.

Това каза министърът на вътрешните работи Атанас Илков след секретната операция на прокуратурата в Пловдив, МВР и ДАНС.

„Това е много сложна операция, защото знаете, че това е вещество, което застрашава живота и здравето на гражданите. Не само на гражданите, но и на колегите, които съумяха много професионално да подходят и да задържат хората, които бяха в автомобила“, заяви Илков.

За нерегламентирана търговия с изотопа бяха задържани четирима души.

Вътрешният министър уточни, че групата, която се е опитала да пласира опасния радиоактивен изотоп е била под денонощното наблюдение и благодарение на това не е допусната сделка и създаване на опасност от радиоактивно заразяване.

 

На двама от четиримата арестувани са повдигнати обвинения. Те са с криминални регистрации за кражби.

При специализирана операция в Пловдив на 19 септември бяха открити 80 плочки с радиоактивното вещество америций 241.

При специализираната акция в лек автомобил, спрян на Околовръстното шосе на Пловдив, бяха открити 44 плочки с изотоп на америций 241. При последващи претърсвания в Карлово са открити още 35 плочки, а в къща в Първенец още една плочка от йонизиращото вещество. 

Установено е, че извършителите са търсили купувачи, на които да продадат пластините, като цената е близо 5000 евро за брой.