Между 20 и 30 са паравоенните групировки на територията Ирак и Сирия, изповядващи радикален ислям, които са обект на българското цивилно разузнаване. Кои са най-подходящите прикрития и защо дипломатическия имунитет понякога пречи, вместо да помага на терен?

На пръв поглед блиц войните, партизанските войни или граждански размирици се смятат за златното време на разузнаването. Но на практика е точно обратното.

„Когато човек се движи в рискови райони, заплахите за сигурността му са значително завишени. При такава обстановка рязко нарастват, ако щете заплахите от кръстосан огън, от снайперски обстрел, от ракетен дори обстрел”, разказва действащ цивилен разузнавач пред bTV.

За да може да се придвижва безпрепятствено в райони с действащи ислямски групировки, разузнавачът трябва да е напълно наясно с навиците, културата и манталитета на местните.

„Не единични са случаите, когато нашият разузнавач трябва да преминава през различни пунктове за проверка или пък през квартали, контролирани от различни милиции”. Той е особено уязвим, ако носи в себе си уличаваща информация. В такива случаи дори прикритието му на дипломат не е в състояние да му помогне.

„При такива кризисни условия, дори местните държавни институции с неохота признават, или дори могат да не признаят, дипломатическия имунитет и да се опитат да претърсят разузнавача или автомобила му, независимо че в съответствие с Виенската конвенция те са неприкосновени”, допълва експертът.

Допустимо е всякакви лица да сътрудничат на разузнаването. Това сътрудничество най-често е на т.нар. материална основа. За привличането на агенти разузнавачите купуват информация, която представлява интерес. Понякога се налага разведките да правят и т.нар. особени разходи.

Какво представляват особените разходи в разузнаването, за какъв тип информация се ползват и как се отчитат, гледайте "Деликатна служба 2", тази вечер, в bTV Репортерите веднага след Новините в 19.00 часа!