Нови разкрития за младежа, обвинен за подготвян палеж на религиозен храм във Варна. Той беше привлечен към наказателна отговорност след съобщение, засечено в интернет от специален софтуер.

Ученик в 11. клас, от обикновено семейство, българин по народност и християнин по религия – това е профилът на момчето, което предупредило, че ще запали храм.

„Това е 17-годишен младеж от град Варна и при извършване на първоначалните действия по разследването е установено, че това момче членува в повече от 100 интернет групи с радикални възгледи“, обяви говорителят на районната прокуратура във Варна – Станислава Бакалова.

Групите са неонацистки, а мишена на атаката – еврейски храм, твърдят източници на bTV.

„Тук сме много етноси, досега не е имало абсолютно никакви такива прояви на какъвто и да е антисемитизъм, ксенофобия или расова дискриминация. Много се надявам, че това е един изолиран случай, а не тенденция“, коментира председателят на организацията „Шалом“ във Варна – Олег Калдерон.

Младежът е засечен при мониторинг в социалните мрежи, които са публични - твърдят източници на bTV. Според експерти за целта се използва софтуер, който сканира мрежата и реагира при зададени кодови думи и изрази.

„Tе изграждат рискови профили. Когато рисковите профили покажат висока степен на радикализация, те отново се връщат към физическата степен на идентификация, проследяване и залавяне с цел превенция“, обяснява Ясен Танев, експерт по киберсигурност.

Софтуерът анализира цялото публично съдържание в интернет, а службите у нас и по света го използват, за да следят за терористи, педофили и киберпрестъпници.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!