„Очаквам коалиционният съвет тази вечер да следва постигнатите с консенсус становище и предложения от КСНС от януари. Да отстоява българския интерес и копенхагенските критерии за членство, които се базират много точно върху човешките права и недопускане на дискриминация“.

Това каза пред журналисти президентът Румен Радев.

"Ако всичко това се случи, ние по най-добрия начин ще помогнем на Република Северна Македония да върви устойчиво по този път", допълни той.

"Що се отнася до свикването на КСНС се надявам, че заради фокуса, който е поставен от правителството върху външната политика, то няма да губи от поглед тежката социално-икономическа криза в страната", заяви още държавният глава.

"Очаквам този устрем и енергия, които се влагат за решаване на проблемите на РСМ по нейния път към Европа, да се прилагат в не по-малка степен за решаване на проблемите на българските граждани", допълни Радев.

По думите му увеличаването на бедността е тревожно. Той очаква вниманието да е фокусирано върху инфлацията, цените, както и това, което се случва в енергетиката и в топлофикациите.

Относно т.нар. български „Магнитски” Радев заяви: "Очевидното нежелание на прокуратурата да се бори с корупцията в България не означава, че трябва да се погазват основни закони и човешки права, за да се търси справедливост." 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!